De budget iPhone: _cruciaal_ voor Apple

Door Uniciteit op woensdag 24 juli 2013 22:00 - Reacties (10)
Categorie: gadgets, Views: 3.692

Ik zal niet liegen: ik geef de voorkeur aan de iPhone. Regelmatig kijk ik naar andere smartphones, zoals bijvoorbeeld de Sony Xperia Z met Full HD scherm en die ook nog eens kopje onder kan. Of ik kijk naar de HTC One: aluminium, goede speakers, fantastisch scherm.
Desalniettemin geef ik de voorkeur aan de iPhone, ook al heeft de iPhone niet altijd de beste hardware specificaties. Waarom? Omdat het vaak wel 'gewoon werkt', je weet wat je kan verwachten en je weet dat - als je het nieuwste model koopt - je over twee jaar nog grote software updates kan verwachten.
Ik neem wat ik mis dan maar voor lief.

In deze post wilde ik het hebben over de budget iPhone, of "iPhone Lite". De eerste vraag die ik stelde: waarom? Apple heeft in de VS, en in mindere mate in het buitenland, al een strategie. Het twee jaar oude model voor $0, het model van vorig jaar voor $99 en het nieuwste model voor $199 - allen met abonnement. De iPhone Lite past daar toch niet tussen? Of gaan telecom providers nu geld toeschuiven? "Koop een iPhone Lite en krijg gratis ¤100 cadeau!"
Het eerste wat dan ook in mij opkwam was: waarom?

http://i.imgur.com/BKiZpsY.jpg


201120122013 (verwachting)
$0iPhone 3GSiPhone 4iPhone 4S iPhone Lite
$99iPhone 4iPhone 4SiPhone 5
$199iPhone 4SiPhone 5iPhone 5S.

Zoals in de tabel is te zien schuift het model van vorig jaar steeds een plekje op. In 2011 werd de iPhone 3GS de 'budget iPhone', in 2012 de iPhone 4 en in 2013 zou je zeggen dat het de iPhone 4S zou worden.
In deze blog ga ik je vertellen waarom ik geloof dat de iPhone 4S gedumpt wordt en zal worden vervangen door een, laten we het noemen, iPhone Lite. De reden waarom de iPhone 4S gedumpt wordt is natuurlijk omdat het beter is voor het bedrijf, maar (toevallig?) zal het ook alleen maar beter zijn voor de consument.

Problemen
Er zijn enkele problemen voor Apple met de iPhone 4S en deze dienen te worden opgelost door de "iPhone Lite", namelijk:

- Profit margin (design);
- Niet één uniform schermformaat (momenteel: 3.5" en 4");
- AirDrop en "menselijke reclamecampagne";
- Langzame adoptie Lightning-connector;

Deze problemen ga ik één voor één bespreken en ik ga je ook uitleggen hoe Apple dit gaat doen.

1) Profit margin (design)
Uit de kwartaalberichten van Apple blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor een iPhone 4 of iPhone 4S. Sterker nog, al eind 2012 gaf Apple aan dat ze 'constant' tekorten hadden van het goedkoopste model, namelijk de iPhone 4. Gisteren gaf Apple wederom aan dat de iPhone 4 erg populair was.
Ter vergelijking: in 2011 ging het merendeel van de consumenten voor de toen 'beste iPhone', de iPhone 4S.

De iPhone 4S is qua componenten redelijk duur om te maken, onder andere vanwege de roestvrijstalen antenneband en het gebruik van glas aan de achterkant. De iPhone Lite lijkt voor een plastic behuizing te gaan: niet alleen zijn ze nu af van de antenneband en het glas, maar het is ook makkelijker om te produceren. Het gevolg is dat de profit margins - voor Apple hopelijk - stijgen.

Extra opmerking: het zou zelfs zo kunnen zijn dat Apple ook nog voor een 5 MP gaat, zoals in de iPod touch.

2) Niet één uniform schermformaat
Dit zal niet het 'ergste' zijn voor Apple, maar ik krijg het idee dat Apple graag over wilt stappen naar één universeel schermformaat. Apple zette eerder dit jaar al deze stap door plotseling de 3.5" iPod touch uit het assortiment te halen.
Aangezien de $0-iPhone erg populair is, kan het een doorn in het oog van Apple zijn als de iPhone 4S met 3.5" scherm nog een jaar langer wordt verkocht.

Door een iPhone Lite te introduceren, met dezelfde A5 chip, zullen er komend jaar plotseling véél meer 4-inch iPhones zijn.

3) AirDrop en "menselijke campagne"
Het is je misschien wel, misschien niet opgevallen, maar Apple is pasgeleden begonnen met een "menselijke campagne". Op de productpagina's van zowel de iPhone als de iPad wordt niet meer nadruk gelegd op de functionaliteiten, maar op het menselijke aspect.

Voorbeeldje. Voorheen zou Apple misschien hebben gezegd: "De iPhone beschikt over een ingebouwde iPod (muziekspeler)." Nu zegt Apple: "Elke dag luisteren heel veel mensen naar muziek op hun iPhone." In de laatste twee reclamefilmpjes voor de iPhone zie je ook dat nadruk wordt gelegd op de mensen, niet het apparaat.

AirDrop, een nieuwe functionaliteit in iOS 7, wordt vergelijkbaar neergezet door Apple. Het is niet een tool om bijvoorbeeld foto's te delen. Nee: je deelt foto's met vrienden en dit doe je toevallig door middel van AirDrop.

De iPhone 4S kan geen AirDrop ondersteunen omdat de Wi-Fi chip niet modern genoeg is. Dit betekent dat een 'menselijk aspect' wegvalt en dat ondermijnt mogelijk de reclamecampagne. De nieuwe Wi-Fi chips die je onder andere vindt in de iPad 4, iPad mini, iPhone 5 en de laatste iPod touch ondersteunen deze wel, alsmede 802.11a en 5 GHz. Het zou mij niet verbazen als de iPhone Lite een vergelijkbare Wi-Fi chip krijgt - en zo ook AirDrop.

Tot slot is AirDrop ook één van de grotere features in iOS 7. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als de ontzettend populaire $0-iPhone óók gebruik kan maken van deze functionaliteit. :)

4) Langzame adoptie Lightning connector
Zoals eerder aangegeven: de $0-iPhone is ontzettend populair en het moet een doorn in het oog van Apple zijn dat daardoor nog steeds ontzettend veel iPhones met 30-pin dock connectors worden verkocht. Als ze de iPhone 4S zouden houden, dan zouden voor nóg een jaar heel veel iPhones worden verkocht met de oude connector. Apple heeft er baat bij als de nieuwe, kleinere Lightning dock connector sneller in de handen van de consumenten terechtkomt.
De iPhone Lite zorgt ervoor dat in elke verkochte iPhone een Lightning connector zit.

Bonus: het is een 'nieuw' apparaat (en in verschillende kleurtjes)
Daarnaast kun je natuurlijk sneller een "nieuw" apparaat verkopen dan een apparaat dat al twee jaar oud is. In plaats van "[The two year-old] iPhone 4S, now $0 with a cellular plan" krijg je: "The new colourful iPhone, now available for free in combination with a cellular plan."

Conclusie
Uiteindelijk komt het allemaal neer op het verhogen van de profit margins en het versnellen van het adoptie-proces van de Lightning connector; dit zijn namelijk zakelijke belangen voor Apple. Ondertussen kunnen ze er ook voor zorgen dat elke iPhone een 4-inch scherm heeft (handig voor ontwikkelaars en advertentiemateriaal) en kunnen ze een "menselijk aspect', namelijk AirDrop, bezorgen. In principe komt het erop neer dat Apple meer geld wilt verdienen en toevallig pakt dit vrij positief uit voor de consument. :)

De iPhone 4 én iPhone 4S gaan eruit, de "iPhone Lite" gaat erin.

Volgende: Xbox One: de ramp 05-'13 Xbox One: de ramp

Reacties


Door Tweakers user chucky, woensdag 24 juli 2013 22:37

Goede blog en een aantal goede punten. Ik ben zelf ook een vervent iOS aanhanger (en ontwikkelaar voor meerdere platformen).
Ik merk zelf ook dat ik het toch wel scheef vind worden als ik ¤680 mag neertellen voor de een nieuwe iPhone terwijl ik voor 250 euro een dikke windows phone heb. Ik hoop dat er een Lite komt, want daar ga ik zeer zeker tevreden mee zijn (ik werk momenteel nogsteeds naar volle tevredenheid op de 4S).

[Reactie gewijzigd op woensdag 24 juli 2013 22:37]


Door Tweakers user NLKornolio, donderdag 25 juli 2013 10:19

Wat je denk ik verkeerd ziet is de doelgroep voor de goedkope Iphonies ( geen fan ; )

Apple zal als primaire doelgroep opkomende landen zien als afzet markt. Ben zelfs benieuwd of ze het willen richten aan westerse landen aangezien ze weten dat ze daar al hogere prijzen kunnen rekenen.

Het gevoel voor waarde van je Iphonie gaat namelijk erg achteruit als je een goedkopere versie hebt die zijn werk ook gewoon heel goed doet.

Door Tweakers user warcow, donderdag 25 juli 2013 11:36

Iphone 5 gaat er toch uit? Omdat de incell touchscreen van deze telefoon of zo zich niet zou lenen voor kleine productie oplages.

Door Willem, donderdag 25 juli 2013 13:41

De iPhone Lite is vooral bedoeld om Android te counteren (die al wel voor 100 euro te krijgen zijn) in opkomende smartphonemarkten.

Door Tweakers user ojpascal, vrijdag 26 juli 2013 09:40

Goede argumenten, maar persoonlijk denk ik dat apple hier een grote fout maakt. Want veel mensen(heb zelf de iPhone 5) kopen de iPhone omdat het ook een status object is. Maar als er een goedkopere versie uitkomt zal dat het algemene beeld van apple omlaag halen en zal het minder een statusobject zijn en zal apple mogelijk minder verkopen.

Door Tweakers user Seroo, vrijdag 26 juli 2013 11:19

ojpascal schreef op vrijdag 26 juli 2013 @ 09:40:
Goede argumenten, maar persoonlijk denk ik dat apple hier een grote fout maakt. Want veel mensen(heb zelf de iPhone 5) kopen de iPhone omdat het ook een status object is. Maar als er een goedkopere versie uitkomt zal dat het algemene beeld van apple omlaag halen en zal het minder een statusobject zijn en zal apple mogelijk minder verkopen.
Ik denk dat Apple niet zozeer de status omlaag haalt, de nieuwste iPhone zal die status houden. Maar door de lite zullen ze fragmentatie in hun merk gaan inbrengen je zult de situatie krijgen dat een deel van het merk Apple status heeft en de andere gelijk staat aan een mid range android toestel waar je je eigenlijk af moet vragen of het merk Apple er op moet staan.

Even voor de duidelijkheid, ik ben geen Apple fan, maar werk er wel af en toe mee.

Door Tweakers user CR1691, vrijdag 26 juli 2013 11:20

Ik ken helemaal niemand die een iPhone koopt voor de status maar juist omdat mensen het beeld hebben dat een iPhone of andere iDevice out of the box direct doet wat hij moet doen. Verder zet ik ook mijn vraagtekens bij een ''goedkope'' iPhone. Wat als de prestaties tegenvallen? Gezichtsverlies?

Door Tweakers user Kevinp, vrijdag 26 juli 2013 11:39

Misschien richten ze zich meer op de markt van sim only waar de iPhone 5 nog zo'n 600 euro kost of meer.

Een aantal van je argumenten raken kant nog wal trouwens. Maar het is jou blog jou mening.

Je kan hiermee goedkopere abbo's toch voorzien van een gratis iPhone. Want je verteld niet wat bij de iPhone 5 voor 199 dollar de abbonements kosten zijn.

Al weet ik niet of het een slimme zet is. Het is te laat in mijn ogen. 2 jaar geleden wilde iedereen een iPhone. Nu vinden vele mensen Android ook prima werken en is de hype om de iOs te hebben wel een beetje voorbij.

Door Tweakers user iWishmaster, vrijdag 26 juli 2013 14:38

Abonnementen met telefoons zijn in heel veel landen helemaal niet zo populair. Ook in Nederland neemt de populariteit ervan sterk af aangezien het zich financieel niet of nauwelijks loont. Ik vermoed dat Apple gewoon op de sim-only markt in wil spelen met een toestal dat een lage aanschafprijs heeft.

Door Tweakers user HummerHealey, maandag 29 juli 2013 21:49

Ik heb omgeveer alles van Apple al sinds 1984. Niet omdat ik blind alles van Apple koop, maar omdat wanneer ik mijn eisen op een rijtje zet er meestal een Apple product uit. Op dit moment hebben ik en mn vrouw een recente iMac, Mac mini, iPad 2, iPad 3, iPod Touch en een MacBook Pro. Toch heb ik geen zin om 680 euro uit te geven aan een telefoon. Ook al is het een Apple product. Een iPhone van ca 450 euro trekt mn aandacht wel.

Reageren is niet meer mogelijk