De perfecte PlayStation 4

Door Uniciteit op woensdag 15 mei 2013 22:15 - Reacties (10)
CategorieŽn: gadgets, games, Views: 4.040

Zoals de meesten hier ondertussen wel weten: Sony heeft in februari van dit jaar de PlayStation 4 aangekondigd. In tegenstelling tot smartphones of tablets, worden de grote consoles niet regelmatig geŁpdatet. Dit betekent dat de grote bedrijven (Microsoft, Nintendo en Sony) maar ťťn kans hebben om hun fouten, die ze met de vorige console hebben gemaakt, te verbeteren.

In deze blog ga ik het dan ook hebben over hoe ik denk wat Sony met de nieuwe PlayStation 4 moet doen. De ideeŽn die ik heb zijn in principe gewoon behaalbaar met de hardware die ze op dit moment hebben aangekondigd.

Hardware
Het voornaamste doel van de PlayStation 4 zal, hopelijk, een toffe 'gaming experience' worden. Daarvoor heb je echter wel krachtige hardware nodig. Je zult, helaas, geen top-of-the-art hardware aantreffen die de komende jaren moeiteloos alle nieuwe games in 1080p60fps kan afspelen. Dat kan je simpelweg niet verwachten voor §400-§500, als je ook nog alle andere kosten (PlayStation 4 camera, DualShock 4, PlayStation Network en/of Gaikai, etc.) erbij hebt berekend.

Dat gezegd te hebben, denk ik dat de gemiddelde console gamer dan ook al blij zal zijn met games die op 1080p-resolutie (30 fps) of 720p-resolutie (minimaal 60 fps) draaien - en dat lijkt de PlayStation 4 op dit moment wel aan te kunnen.

Daarnaast heeft Sony toegezegd dat er een tweede chip in de PS4 zit om achtergrondzaken (zoals het downloaden van games in de achtergrond) af te handelen, waardoor alles snel en soepel zal verlopen.

Tot slot, Sony levert bij de PlayStation 4 nieuwe hardware. De PlayStation 4 camera: het herkennen van de controller, headtracking en waarschijnlijk meer waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. De DualShock 4: de nieuwe PS4-controller met nieuwe functionaliteiten zoals de touchpad en een headset voor het 'samen' (op afstand) gamen.

Software
Ik zie een aantal 'doelwitten' wat software betreft, zoals games, het besturingsyssteem, apps, etc.

Achter die software zit ook wat streaming technologie, namelijk Gaikai. Ik betwijfel of het een succes wordt, maar dankzij diensten als Spotify zie ik zeker wel een grote toekomst voor streaming.

Software: het besturingssysteem
Het besturingssysteem moet simpel en overzichtelijk zijn. De PlayStation 3 software was redelijk simpel in 2005, maar vandaag de dag vind ik het - net zoals die van de Xbox 360 trouwens - redelijk achterhaald.

Het besturingssysteem moet snel reageren, overzichtelijk en duidelijk zijn. Daarnaast stel ik voor dat Sony, hoe gek het ook klinkt, mťťr betalingsmogelijkheden toevoegt, aangezien digitale downloads en aankopen steeds belangrijker worden.

Software: games
Deze is overduidelijk: het systeem moet genoeg leuke games hebben. Het belangrijkste is dat deze games ook digitaal te koop zijn - en dan niet voor de prijs van §69.99 zoals op dit moment, maar voor maximaal de adviesprijs (meestal §59).

Cruciaal is dat alle games digitaal beschikbaar zijn. Geen enkele uitzondering. Sterker nog, voor mijn gevoel zou het een ontzettend slimme zet zijn als ze digitaal bijvoorbeeld §5 onder de fysieke versies gaan zitten. Niet alleen zorg je er dan voor dat meer mensen het 'download' en 'streaming'-era gaan ontarmen, maar de publisher zal dan ook kosten besparen wat betreft materiaalkosten.

Alle games die je koopt, fysiek of digitaal, moeten gelinkt worden aan je gamers ID. Waarom? Daar kom ik zometeen op terug.

http://images.vg247.com/current//2012/04/used-games.jpg


Software: tweedehands games
Maar zorgen digitale downloads niet voor een probleem wat betreft tweedehands games? Je kan immers niet zo gemakkelijk je digitale games doorverkopen. Dit is dan ook mijn eerste grote idee waarmee Sony een mooie slag kan slaan.

Sony moet bij de PS4 een systeem maken dat je (digitale) games gemakkelijk door kan verkopen. Dit gaat simpelweg via je vriendenlijst maakt niet uit. Wat is de catch? Voor de koper komt er een 'verplichte' premie van, bijvoorbeeld, §2,50 bovenop.

Voorbeeld: je koopt dit najaar FIFA 14. Het jaar erop komt FIFA 15 uit: je koopt het spel en doet eigenlijk niks meer met FIFA 14. Iemand uit je vriendenlijst vindt FIFA 15 toch wel duur, en heeft liever FIFA 14 voor een lagere prijs. Jij biedt hem FIFA 14 aan voor §17.50.

Het spel kost, dankzij de premie, §20. De koper gaat akkoord: jij ontvangt §17.50 'kredit' en Sony ontvangt §2.50.

[i]"Maar waarom dan die premie?"[/b] hoor ik je denken. Simpel: ik verwacht dat de meeste games met een "online pass" systeem komen: de originele koper kan gratis online, een tweedehands koper moet vaak een 'online pass' kopen. Waarom? Publishers willen graag ook geld verdienen aan tweedehands games.
In deze situatie wordt een premie van §2.50 betaalt: hiervoor krijgt de koper gratis een "online pass" (oftewel: eigenlijk het spel 'nieuw'), de publisher ontvangt §2,00 en Sony ontvangt §0,50.

Win-win-win situatie: de koper heeft het volledige spel, de publisher ontvangt geld voor een tweedehands game ťn Sony ontvangt geld voor een tweedehands game.

Zodra je de game verkoopt wordt het spel 'ge-unlinkt' van jouw account en wordt het spel gelinkt aan het account van de koper.

Een premie van §2.50, of zelfs §5, zal voor veel gamers acceptabel zijn. Je krijgt er immers de volledige game ervaring voor, de publisher verdient geld en Sony verdient geld.

Voor de fysiek gekochte games zal, waarschijnlijk, nog altijd apart een online pas worden gekocht. Hoe gaat het 'linken' met fysieke games te werk? Simpel: de game is gelinkt aan het account in welke console hij als laatst zat.

http://siliconangle.com/files/2012/07/sony-gaikai.jpeg http://www.adaptivepath.com/uploads/archive/blog/wp-content/uploads/2008/11/ps3_keypad_cropped.jpg


Software: games, Gaikai en een smartphone/tablet app
Sony heeft al aangekondigd Gaikai te gebruiken om onder andere games te streamen voordat je ze hebt gedownload of om mogelijk oude PS1/PS2/PS3 games te spelen. Ik zie echter nog een groot voordeel dat Gaikai kan bieden: remote play.

Sony heeft al laten zien dat games via de PS4 naar de PlayStation Vita kan worden gestreamd en heeft ook laten doorschemeren dat ze dit misschien ook wel willen gebruiken voor smartphones en tablets.

Een geweldig idee. Laten we beginnen met de app: er moet een speciale PlayStation app komen waarop je met je PSN ID kan inloggen. Je kunt hier een overzicht van je games zien, live game sessies meekijken (zoals al is beloofd), tot-15-minuten-aan-gameplay terugkijken, games kopen, PlayStation Blog lezen, etc.

Het idee van de app is simpel: overal het laatste PlayStation nieuws en overal iets met PlayStation kunnen doen. Onderweg kun je een app kopen, en als je thuiskomt is de game gedownload en klaar om te spelen.

Maar de app kan nog veel meer: je kan er PlayStation 4 games meespelen. Ik had het eerder al over het linken van games aan je account. Dankzij het linken van games weet Sony precies welke games jij ook daadwerkelijk hebt, en Sony kan deze via Gaikai en de PS4-app beschikbaar stellen aan jou.

Hoe gaat dit in zijn werk? Ten eerste heb je een PlayStation 4-controller nodig en een telefoon of tablet. Daarna open je de app, je klikt de game aan die je wilt spelen en deze wordt direct gestreamd naar je telefoon of tablet. De besturing loopt via de PS4 controller. :)

Voor telefoons zou er eventueel een accessoire kunnen worden uitgebracht, vergelijkbaar met de keyboard-accessoire die je hierboven ziet.

Wanneer is dit handig? Als iemand anders de TV wilt gebruiken, je in de bus zit, ergens aan het wachten bent of simpelweg te lui bent om naar de PS4 en TV te lopen.

Een nadeel is dat games die afhankelijk zijn van, bijvoorbeeld, de PlayStation 4 camera niet zullen werken, tenzij de ontwikkelaar daar bij de ontwikkeling rekening mee heeft gehouden.

Software: PS4 apps
Het tweede grote idee. Ik heb het hierboven al gehad over een app voor tablets en smartphones, maar ik wil het hier hebben over apps specifiek voor de PlayStation 4. Ik denk dat het een slimme zet zou zijn van Sony als ze een soort "App Store" zouden maken. Op deze manier zullen er hopelijk bedrijven en ontwikkelaars zijn die de 'grote apps' naar het PlayStation platform willen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een Spotify app, of een Netflix app.

Het is natuurlijk de vraag of het aanslaat, maar de huidige manier waarop apps moeten worden toegevoegd aan de PlayStation 3 is nog vrij omslachtig en beperkt. CreŽer een "App Store" of "Google Play" en maak het voor ontwikkelaars zo toegankelijk mogelijk om apps te maken: om multimedia functionaliteiten toe te voegen.

http://i.imgur.com/WzI6Jnc.png


Bonus: TV
Alhoewel de focus op games moet komen te liggen, zou het verstandig zijn voor Sony om te kijken of ze deals kunnen maken met TV stations. Maak een aparte TV-sectie, waar gebruikers kunnen abonneren op kanalen of TV-paketten. Publieke zenders, zoals Nederland 1, 2 en 3 in Nederland, moeten sowieso gratis beschikbaar zijn.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld pakketten aanbieden, in Nederland bijvoorbeeld zo'n pakket:

- §10 p/m
- 720p tot 1080p resolutie (afhankelijk van kanaal en internetsnelheid)
- Kanalen
-- Nederland 1
-- Nederland 2
-- Nederland 3
-- RTL 4
-- RTL 5
-- SBS 6
-- RTL 7
-- RTL 8
-- Veronica
-- NET5
-- Comedy Central
-- Discovery Channel
-- National Geographic
-- Regionale omroep (zoals Omroep Brabant)

Dit zijn natuurlijk niet deals die je zomaar maakt, maar als Sony zoiets voor elkaar zou kunnen krijgen in Europa en de VS - voor een competitieve prijs - dan hebben ze een gat in de markt geslagen.

Nog beter zou uiteraard zijn het "on-demand" TV kijken: TV kijken wanneer jij wilt. "Het nieuwe TV kijken".

In het best-case scenario krijg je natuurlijk van alles wat:
- 'Ouderwets' TV kijken via kanalen met live pauzeren en opnemen
- On-demand

Conclusie
Ik heb een grote lap tekst geschreven en ik weet niet zeker of het altijd even duidelijk is, maar hier komt het eigenlijk op neer:

- Link games aan accounts van gamers
- Maak tweedehands verkoop van digitale titels mogelijk, haal er zelf ook voordeel uit
- Overal je PS4 games kunnen spelen op tablets en smartphones
- 'App Store', zorgt voor meer multimedia functionaliteiten
- Bonus, eventueel: competitie voor (interactieve?) TV

Het zijn ideeŽn waar iedereen op kan komen, maar toch lijkt het mij dat als Sony de bovenstaande ideeŽn, of vergelijkbare, uitvoert, ze een redelijk succes met de PlayStation 4 zullen behalen.

De PlayStation is een gaming console: vandaar dat ik zo focus op overal kunnen gamen op je smartphone/tablet via Gaikai. Anderszijds wordt er van consoles tegenwoordig verwacht dat ze veel meer kunnen, en dan denk ik vanuit het multimedia standpunt: een App Store waar ontwikkelaars van alles in kunnen stoppen en waar hopelijk ook apps als Spotify in terecht komen, plus eventueel nog competitie met de 'traditionele TV'.

:)

Kleine bonus: een nog onaangekondigde functie
Mijn ideeŽn voor de PlayStation 4 zijn op dit moment eigenlijk allemaal mogelijk door middel van software updates en met de bestaande hardware die ze hebben aangekondigd.

Aangezien een console eigenlijk zelden tot nooit even krachtig is als de krachtigste PC (met krachtigste GPU/CPU van dat moment), moeten ze concurreren op andere manieren. De traditionele manier is, utieraard, het "plug & play" principe: het werkt 'gewoon'. En recentelijk ook op andere manieren zoals Xbox met de Kinect (en Sony daarvoor met de PS Eye), of Nintendo met de Wii.

Het gaat namelijk allemaal om de gaming experience. Als je niet de krachtigste hardware kunt hebben om de PC te verslaan, moet je dus met andere manieren komen (zoals opgenoemd: plug & play, motion gaming, controller aanpassingen, etc.).

Microsoft is bezig met iets wat ze Illumiroom noemen. Ze hebben eerder al gezegd dat ze dit in de toekomst willen gebruiken, maar dat het waarschijnlijk nog enkele jaren gaat duren voordat ze dit project beŽindigen. Ze kunnen uiteraard iedereen verassen door op 21 mei, wanneer de volgende Xbox wordt aangekondigd, te melden dat ze Ilumiroom met de nieuwe Xbox gaan verslepen.

Illumiroom zorgt, naar mijn mening, voor een unieke next-gen experience en als Sony of Microsoft hiermee uitkomt (en deze verscheept met de volgende generatie consoles), dan zullen ze al heel sterk staan.Zo, wat een lap tekst, zeg. Ik hoop dat jullie ervan hebben genoten... :)

Volgende: Xbox One: de ramp 05-'13 Xbox One: de ramp

Reacties


Door Tweakers user Frozen, woensdag 15 mei 2013 22:25

Over dat digitale games verkopen, bij steam kan dat nu al, alleen krijgt steam dan iets van 15% van de prijs van je verkochte game.
Van de wet moet je digitale games (met licentie en alles) door kunnen verkopen :)
Leuk blogje

Door Tweakers user Gropah, donderdag 16 mei 2013 00:39

voor mijn gevoel zou het een ontzettend slimme zet zijn als ze digitaal bijvoorbeeld §5 onder de fysieke versies gaan zitten.
Helaas zal dit de komende jaren een gevoel blijven. Retailers zijn (vooral in amerika) snel met het dreigen met het stoppen van verkoop op het moment dat de online winkels goedkoper zijn dan de offline winkels. Om deze zelfde reden houd steam altijd adviesprijs aan, tenzij er een actie is overlegd met de uitgever, die dan ook voor een actie voor de retailers zorgt.

Door Tweakers user Termi, donderdag 16 mei 2013 12:08

Het stuk over televisie aanbieden via de PS4 ga je helaas niet van de grond krijgen. Je moet namelijk met alle partijen, zenderaanbieders, overheden contracten afsluiten, terwijl de doelgroep vrij onzeker is. Je weet immers niet hoeveel mensen in een land tv via de PS4 willen. Daarnaast kies je twee resoluties die vrij onhandig zijn, het is namelijk 567i of 1080i. TV zenders kiezen zelden voor 1080p.

Door Tweakers user Uniciteit, donderdag 16 mei 2013 14:15

Gropah schreef op donderdag 16 mei 2013 @ 00:39:
[...]


Helaas zal dit de komende jaren een gevoel blijven. Retailers zijn (vooral in amerika) snel met het dreigen met het stoppen van verkoop op het moment dat de online winkels goedkoper zijn dan de offline winkels. Om deze zelfde reden houd steam altijd adviesprijs aan, tenzij er een actie is overlegd met de uitgever, die dan ook voor een actie voor de retailers zorgt.
Dat is inderdaad ook wel logisch: Microsoft en Sony zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van de retailers voor de verkopen van de hardware.

Het zou in ieder geval een hele stap vooruit zijn als ze niet meer boven de adviesprijs gaan zitten, zoals ze nu doen. :)

Door Tweakers user Uniciteit, donderdag 16 mei 2013 14:17

Termi schreef op donderdag 16 mei 2013 @ 12:08:
Het stuk over televisie aanbieden via de PS4 ga je helaas niet van de grond krijgen. Je moet namelijk met alle partijen, zenderaanbieders, overheden contracten afsluiten, terwijl de doelgroep vrij onzeker is. Je weet immers niet hoeveel mensen in een land tv via de PS4 willen. Daarnaast kies je twee resoluties die vrij onhandig zijn, het is namelijk 567i of 1080i. TV zenders kiezen zelden voor 1080p.
Inderdaad, zoals aangegeven was dat met TV kanalen een 'bonus' en zeer onwaarschijnlijk, en ook bijna niet te doen. Alleen de publieke kanalen, in Nederland NED1/2/3, zouden - op dit moment - realistisch zijn voor Sony.

Door Tweakers user Butch_NL, vrijdag 17 mei 2013 08:49

Ik vond je idee over doorverkoop van de digitale games wel een goed idee, maar ik zie het niet zo snel gebeuren, tenzij het verplicht wordt opgelegd. Als het wel gebeurd, dan voorzie ik een snelle geldontwaarding van de games als het aanbod groot is. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de veilingen in bijv. WoW. Om de items maar te verkopen gaan mensen steeds verder omlaag met hun prijs om er wat voor te krijgen. Een aantal games zal op termijn toch wel onverkoopbaar zijn.

Btw, nu ik het woord veiling toch gebruik, is dat niet een idee? Gewoon per opbod en dan zien waar het schip strandt.

Door Tweakers user Uniciteit, vrijdag 17 mei 2013 09:34

Butch_NL schreef op vrijdag 17 mei 2013 @ 08:49:
Ik vond je idee over doorverkoop van de digitale games wel een goed idee, maar ik zie het niet zo snel gebeuren, tenzij het verplicht wordt opgelegd. Als het wel gebeurd, dan voorzie ik een snelle geldontwaarding van de games als het aanbod groot is. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de veilingen in bijv. WoW. Om de items maar te verkopen gaan mensen steeds verder omlaag met hun prijs om er wat voor te krijgen. Een aantal games zal op termijn toch wel onverkoopbaar zijn.

Btw, nu ik het woord veiling toch gebruik, is dat niet een idee? Gewoon per opbod en dan zien waar het schip strandt.
Toen ik deze blog aan het typen was begon ik eerst ook over een veiling, maar ik dacht precies hetzelfde als jij: dan verkopen alleen de goedkoopste aanbieders. Vandaar dat ik het alleen over de 'vriendenlijst' had.

Als ze een veiling doen, zouden ze bijvoorbeeld nog enkele regels kunnen opstellen zoals:

- Minimale prijs, ik zeg maar wat, moet 20% van oorspronkelijke adviesprijs zijn.
- Pas 1/2/3 maanden na het uitbrengen van de game, kan het spel digitaal worden doorverkocht

Er zullen natuurlijk problemen aan vast zitten, maar met de juiste regels denk ik dat zowel publishers als gamers er voordeel uit kunnen halen. :)

Door Tweakers user CR1691, dinsdag 21 mei 2013 09:59

Van mij hoeft dat hele Illumiroom gebeuren niet. Het is echt slecht voor je ogen, donker kamertje met een hele hoop verlichting. Bovendien gaat dit enorm afleiden op den duur. Nee Illumiroom is helemaal niks voor mij. Geef mij maar liever iets als Occulus Rift. Hoe tof zou het zijn om door de ogen van Link Hyrule door te rennen!?

Door Tweakers user Gregyor, dinsdag 28 mei 2013 15:56

Leuke blog, kan mij in jouw ideeŽn vinden.

Door Titan_Fox, woensdag 29 mei 2013 15:14

Ik zit eerlijk gezegd niet op een TV-functie te wachten. Vorige maand heb ik mijn abonnement bij Ziggo opgezegd omdat ik vanwege het kabelinternet verplicht aan TV-Basis (Š § 17,45 per maand) vast zat terwijl ik nooit TV keek. MIjn interactieve decoder en smartcard zijn verkocht.

Laat ze nou niet allerhande troep aanbieden waar de meeste mensen niet op zitten te wachten; daar wordt de console enkel langzamer van.

Reageren is niet meer mogelijk